Sign up for free and start using Tildee with great new features About  About Sign up ! Login Get more of Tildee  Advanced
What would you like to see ?  What's New The Best tutorials

Пријава и регистрација на вебинар

Profile
Added by someone
October 1, 2011, 3:10 am → version: 1
Language: English
Average rating:
Пријава и регистрација на вебинар 5 by 49 users
Viewed: 5753 times

1

tildee tutorial imageСервис за он-лајн састанке, конференције и предавања Биг маркер (BigMarker) својим регистрованим корисницима даје могућност бесплатног заказивања вебинара, отварање клубова у које се чланови заједнице удружују по заједничким темама и интересовањима. Клуб, такође, може да покрене конференцију. Члан клуба не може бити нико ко није регистрован на Биг-маркеру, а на конференцију коју закажу могу да се укључе и слушаоци који нису обавезни да се региструју на сам сервис, него само на заказани вебинар.

2

tildee tutorial imageКлуб љубитеља финих вебинара (Fans of fine webinars) покренули су чланови професионалне заједнице наставника Србије „Образовно окружење – професионални развој“. Једноипосатне вебинаре заказују једном месечно (последњи четвртак у месецу, увече). За укључење у вебинар потребни су одређени предуслови и вештине. Ово упутство олакшаће вам укључење у вебинаре које организујемо. http://eduobr.blogspot.com/

3

tildee tutorial imageКлуб или појединац који заказује вебинар има могућност да вам проследи директан позив на вашу имејл-адресу, при чему ћете добити позивницу у којој постоје: аутоматске формулације сервиса на енглеском језику и формулације модератора који је заказује, на српском језику. У позивници је аутоматско обавештење о организатору, времену одржавања и називу вебинара. Кликом на линк, позвани могу одмах да приступе страници са општим подацима о конференцији / вебинару.

4

tildee tutorial imageАко су вебинари отвореног типа, какви су вебинари Клуба љубитеља финих вебинара, онда се на њих могу укључити и сви остали. Обично се од неког добије линк почетне стране конференције или обавештење пронађете на социјалним мрежама и слично. Кликом на тај линк и ови „непозвани“ учесници наћи ће се на почетној страници са општим информацијама о вебинару. Овим ће учесницима писати да се региструју на вебинар. Почетна страна вебинара свима је иста и садржи основне информације о вебинару, које можете прегледати и детаљније се обавестити о садржају вебинара.

5

tildee tutorial imageПожељно је да се погледа свака рубрика почетне информативне странице јер вебинари могу да имају и захтеве и задатке или упутства како би вебинар био што успешнији, Рецимо, може да садржи захтев да пре вебинара прочитате неки документ да би се на вебинару дискутовало о њему. Сама презентација предавача се у алатима конференцијске собе не може преузети као што може на неким другим сервисима, па је рубрика Пре и после (Before and after) идеална да се ту постави презентација или неки користан документ у вези са темом вебинара. Интеракција је на вебинарима јако битна, а постиже се и повратним информацијама о вебинару које након вебинара уносите у последњи ред ове рубрике (Conference Bulletin) као свој утисак, предлог, коментар или одговор на питање које је поставио модератор.

6

tildee tutorial imageПријава или регистрација на вебинар обављају се тако што кликнете на одговарајуће дугме на почетној страници. Они који су добили позивницу, кликнуће на дугме за прихватање учешћа (Аttend), а они који су индиректно позвани путем линка, кликнуће на дугме за регистрацију.

7

tildee tutorial imageУчесници вебинара који су дошли по позивници, имаће могућност да на следећем кораку прихвате, одбију или оставе могућност да ће можда учествовати. Процес је важан колико и пријава на семинаре, јер на тај начин организатори и предавачи унапред знају колико учесника има и могу да прилагоде одређене активнсоти, или, у крајњој линији, откажу и помере вебинар, ако нема пријављених и регистрованих.

8

tildee tutorial imageИ у процесу потврђивања учешћа и у процесу регистрације на вебинар отвориће се прозор који захтева да се пријавите или региструјете. За оне који већ имају налог на Биг-маркеру, то ће бити пријава (уношење свог корисничког имена и лозинке), а за оне који немају, биће регистрација по уобичајеном поступку уношења својих података.

9

tildee tutorial imageКао на многим веб-услугама, постоји могућност отварања налога користећи постојеће налоге на Фејсбуку или Твитеру. Потребно је само да унесете параметре изабраног налога и дозволите повезивање два налога. Подаци с постојећег Фејсбук-налога или Твитер-налога биће пренесене и на нови налог на Биг-маркеру.

10

tildee tutorial imageУ поступку при отварању налога обавезно изаберите корисничко име које није симболично да би вас учесници могли ословљавати и препознати; временску зону Београда или неког блиског града и Европу као географску локацију.

11

tildee tutorial imageУколико је вебинар имао предконференцијска питања и задатке, након регистрације отвориће вам се рубрика с питањима, и простор у који ћете моћи унети своје одговоре, примедбе, питања. Можете прескочити то, али ваши одговори доприносе квалитету вебинара, интеракцији предавача и слушалаца, па је важно да одговорите на захтеве или питања.

12

tildee tutorial imageТек тада ће вам се указати почетна страна на којој ће стајати обавештење да сте пријављени, односно регистровани на вебинар. Можете и отказати своје учешће. У салу се не можете укључити пре термина када почиње вебинар.

13

tildee tutorial imageКада се приближи време најављено као почетак вебинара, добро је да путем добијеног линка, на вебинар дођете 15-ак минута раније и покушате се укључити кликом на дугме за улазак у конференцијску салу (Enter Conference Room).

14

tildee tutorial imageБлаговремено приступање сали у којој се одржава вебинар практикује се због могућих техничких сметњи, које се уз помоћ модератора и других слушалаца могу отклонити пре почетка вебинара. Уколико дођете касније или тачно на време, и имате одређене сметње, не можете очекивати да се вебинар прекида да би вама помагали да отклоните сметње. Једна од тих сметњи може бити и то што на свом рачунару немате инсталиран Адоб флеш плејер (Adobe Flash Player). Уколико га немате, при покушају приступа вебинару, дочекаће вас обавештење и понудити могућност инсталације, што ћете ви прихватити уколико желите да пратите вебинар.

15

tildee tutorial imageКада у виртуалну конференцијску салу уђете, више вам неће бити потребно упутство, јер ћете са модератором и колегама моћи да размените поруке или да се укључите у разговор путем микрофона и изнесете своје проблеме. Уколико имате веб-камеру, боље је да је пре почетка искључите, а оставите укључен звучник и микрофон. Камеру искључујете због застоја у преносу и ометања пажње осталима па и предавачу, звучник оставите да бисте чули предавача, а микрофон да се можете ви јавити и дискутовати или питати ако вебинар нуди такве активности. Иако ћете изглед табле и радног окружења у „сали“ најбоље проучити и разумети кад се нађете на њој, ево како она изгледа на сервису Биг маркер:

16

tildee tutorial imageЧекамо вас на вебинар-кафи!
Rating
What do you think about this tutorial ?
Comments