Sign up for free and start using Tildee with great new features About  About Sign up ! Login Get more of Tildee  Advanced
What would you like to see ?  What's New The Best tutorials

Како се укључити у српску Едмодо-заједницу "Просвета Србије"

Profile
New user
Added by Slavica
February 10, 2012, 11:21 am → version: 1
Language: English
Average rating:
Како се укључити у српску Едмодо-заједницу "Просвета Србије" 5 by 60 users
Viewed: 8691 times

1

tildee tutorial imageНа адреси http://srb.edmodo.com/ се можете регистровати на Едмодо - поддомен за просветаре Србије. Уколико већ имате налог на Едмоду, такође се овде покушате пријавити са својим параметрима да бисте добили код школе. Поддомен за област подразумева 3 нивоа: област, школе, појединци у школама, те морате оставити податке о школи. Почетна страна подомена Просвета Србије изгледа као на слици.

2

tildee tutorial imageАко отварате нови налог, кликнућете на дугме Ја сам наставник (I am Teacher). Отвориће вам се прозор у којем прво морате унети код школе, а пошто га немате. пишете администратору поддомена да би вам га отворио. Испод поља за код школе је обавештење шта пишете администратору и на коју имејл-адресу.

3

tildee tutorial imageКада од администратора добијете код школе, копирајте га и налепите у прво поље за регистрацију и даље попуњавајте поља по уобичајеном поступку при регистрацији на неки сервис.

4

tildee tutorial imageНије потребна верификација налога путем имејл-поруке тако да ћете се након регистровања одмах затећи на почетној страни Едмодо-заједнице "Просвета Србије". Почетна страна Едмода има 3 дела: средишњи за поруке и качење ресурса, изнад којег је трака са осталим опцијама (календар, оцене, библиотека, профил, налог); леву траку на којој управљате групама и својим порукама, и заједницама којима припадате; у десној траци су контакти, тј. чланови група, предлози за контакте и подешавања.

5

tildee tutorial imageДобро је да одмах подесите свој налог детаљније избором опције Подешавања (Settings) из падајућег менија Налог (Account) у десном горњем углу.

6

tildee tutorial imageОдмах можете и да погледате и подесите свој профил, избором опције Профил у десном горњем углу. Профил можете да учините јавним, тј. видљивим на интернету, ако додате последњи део веб-адресе. У профил уписујете, ако желите, податке о себи...

7

tildee tutorial imageУређен профил садржи сумиране податке о нама и нашим активностима. Овако изгледа уређен профил члана заједнице који је већ активан у Едмодо-заједници:

8

tildee tutorial imageАко сте први наставник из своје школе који се укључио у Едмодо, онда сте и администратор школског налога. Други наставници из школе више неће имати потребе да се обраћају администратору области, него вама да им дате код школе. Ви ћете, у том случају, осим улоге наставника имати и улогу школског администратора. Из улоге у улогу прелазите избором опције Пребаци у ... (Switch to...) у падајућем менију Налог (Account).

9

tildee tutorial imageИ ви и сви наставници из ваше школе самим укључењем на српску Едмодо-заједницу, аутоматски постају чланови и шире заједнице Просвета Србије и заједнице наставника ваше школе и прелазе из једне у другу кликом на њихове називе и сличице у левој траци. Само онај наставник који је и администратор школе може да уређује профил школе.

10

tildee tutorial imageСваки члан ваше школе увек може добити податке о школи - оне које сте унели у профил и видети ко од наставника има налог. Само администратор може да уређује школски налог кликом на Уређивање (Menage).

11

tildee tutorial imageпрофил школе уређује администратор школе, пошто се пребаци у улогу школског админстратора и одабере опцију Профил, сада школски. Као и у свом наставничком профилу, и у школском додаје фотографију или лого школе, уноси податке школе, место, бира државу, уноси веб-сајт школе итд.

12

tildee tutorial imageПошто је свако регистровањем на поддомен истовремено и члан српске Едмодо-заједнице, испод имена школе биће и слика шире заједнице под називом "Просвета Србије". Кликом на њу аутоматски се пребацујете на ову заједницу где можете да комуницирате са свим колегама у њој, не само са онима из своје школе. Нико, међутим, не може да подешава ништа у заједници, то ради администратор. Ви постављате обавештења, ресурсе, преузимате оно што су други поставили и слично. Може се десити да не можете да оставите поруку. То значи да је администратор заборавио да вам да дозволу да можете да уређујете, па је остало на дозволи "може да чита". Ако се то деси, само подсетите админстратора поддомена да вам подеси дозволе.

13

tildee tutorial imageСве у Едмоду ради на принципу група и кодова. Као наставник ви можете да оформите (Create) своје групе ученика и администрирате њима. Али, ви можете да се придружујете постојећим групама (Join) наставника или наставника и ученика у које вас неко зове. Када оформите групу и желите да позовете неког, шаљете му код. Ако желите да се придружите групи, онај ко је оформио шаље вама код групе. За све додатне информације о Едмоду креирана је група ЕДМОДО ОБУКЕ на којој размењујете своја знања, питате, а у библиотеци групе имате водич кроз Едмодо. Групи се придружите тако што кликнете на Придруживање групи (Join).

14

tildee tutorial imageИскочиће мало поље да унесете код групе: sjbvco (последње је слово О, а не нула 0), потврдите на Придружи (Join), и ето вас у групи, чије ће се име појавити с леве стране изнад заједница.

15

tildee tutorial imageKaда кликнете на име групе ЕДМОДО ОБУКЕ у средишњем делу ћете видети све поруке групе, а у десној траци чланове и ресурсе групе који се налазе у библиотеци оснивача групе и он је дели са групом.

16

tildee tutorial imageУ библиотеци су два важна документа: пауер-поинт презентација која садржи упутство за рад у Едмоду (прављење група и отварање ученичких налога, писање порука и качење ресурса, родитељски налози, давање дозвола итд), и образац који допуњавате конкретним подацима и шаљете родитељима уколико желите да их позовете да прате рад свог детета. То су типски документи Едмода, који се преведени на српски језик. Кликните на фасциклу Упутство за наставнике да их преузмете.

17

tildee tutorial imageУ библиотеци, ћија ће се страница појавити у средишњем делу, кликните на једну по једну датотеку да би вам се отворио преглед (View). Пошто се отвори преглед испод документа кликните на стрелицу за преузимање па на дугме Преузимање (Download).

18

tildee tutorial imageНа почетну страну се враћате увек тако што је изаберете у горњој плавој траци: Home. Ако имате више група чији сте чланови, односно које сте креирали, пазите на чијој сте почетној страни - почетна страна оне групе на коју кликнете и буде обележена (у левој траци, испод ваше слике и порука).

19

tildee tutorial imageКада напуштате Едмодо изаберите опцију Logout у падајућем менију Налога (Account).

20

Осим што Едмодо можете да користите у раду с ученицима, У Едмодо-заједници ћемо повремено имати мале обуке за наставнике као неформални део професионалног развоја.

Зато урадите следеће:
1. Придружите се заједници шаљући захтев за добијање кода школе и отварајући свој налог.
2. Уредите свој и профил школе.
3. Придружите се групи Едмодо обуке и преузмите Водич како бисте даље Едмодо истражили сами уз помоћ Водича.
Срећно!
Rating
What do you think about this tutorial ?
Comments