Sign up for free and start using Tildee with great new features About  About Sign up ! Login Get more of Tildee  Advanced
What would you like to see ?  What's New The Best tutorials

Zoeken op 'WESTHOEK verbeeldt'

Profile
New user
Last modification by reneemestdagh
June 16, 2015, 8:49 am → version: 5
Language: Dutch
Average rating:
Zoeken op 'WESTHOEK verbeeldt' 4 by 22 users
Viewed: 3641 times

1

tildee tutorial image

Wat zien we op de startpagina?

Navigatiebalk:

Logo ‘WESTHOEK verbeeldt’: terugkeren naar de homepagina

Info: meer informatie over het project, hulp bij veel gestelde vragen

Blikvangers: een overzicht van de blikvangers

Reacties: overzicht van de reacties nagelaten door andere websitebezoekers

Erfgoed in 3D: meer informatie over het project Erfgoed in 3D

Blog: alle nuttige informatie wat betreft de ‘WESTHOEK verbeeldt’–vrijwilligers (activiteiten, contactgegevens, nuttige documenten, enz.)

Hoofdkader: een greep beelden uit de collectie. Via ‘ik weet meer’ kan je reactie nalaten op dit beeld

Blikvanger: doorheen het jaar worden verschillende thema’s in de kijker gezet

Meest recente reactie:  meest recent nagelaten reactie

2

tildee tutorial image

Onder de navigatiebalk staat een invulbox, een keuzemenu om een gemeente te kiezen, een zoekknop en het aantal beelden waardoor je zoekt.

Typ een willekeurige zoekterm in de invulbox (rood omcirkeld). 

3

tildee tutorial image

Wanneer je niets invult, doorblader je alle beelden in de erfgoedbank. Wanneer je in het keuzevak klikt (rood omcirkeld) krijg je de keuze (geel omcirkeld) om enkel in de beeldbank (vink ‘Beelden’ aan), enkel in de historische kranten (vink ‘Kranten’ aan), of in beide (vind ‘Beelden’ en ‘Kranten’ aan) te zoeken. 

4

tildee tutorial image

Klik in het vak ‘Alle gemeenten’, een keuzemenu verschijnt. Kies de Westhoek-gemeente van jouw voorkeur (blauw omcirkeld). Je kan ook kiezen om de beelden van alle gemeenten te doorzoeken (‘ALLE GEMEENTEN’). 

5

tildee tutorial image

Klik op de zoekknop (groen omcirkeld). In een volgend scherm verschijnt je zoekresultaat. 

6

Enkele zoektips:

Door twee woorden in te voegen, bijvoorbeeld ‘markt boom’, zoek je naar de resultaten waarin de twee woorden voorkomen.

Gebruik de asterix (*) aan het einde van een woord: je tikt bijvoorbeeld markt* en de databank zoekt zowel op markt, als op marktplein, marktplaats …

Voeg ~ toe aan het einde van een woord en op zoek te gaan naar gelijkaardige woorden. Wanneer je bijvoorbeeld ‘verkopen~’ zoekt, wordt ook op ‘verkoper’, ‘verkoopster’, enz. gezocht.

Plaats + of - vóór een woord om het verplicht te maken of uit te sluiten. Met de zoektermen +markt –boom zoek je bijvoorbeeld naar tekstfragmenten waarin markt voorkomt, maar niet boom.

Plaats één of meerdere woorden tussen dubbele aanhalingstekens, bijvoorbeeld "huis te koop". Er wordt enkel naar resultaten met deze exacte woordencombinatie in gezocht.


7

tildee tutorial image

Zoekresultaat

Het zoekresultaat toont je de eerste tien van de selectie beelden en daaronder de eerste tien resultaten uit de selectie kranten. Links bovenaan de resultaten staat het aantal gevonden resultaten, bijvoorbeeld 2465 beelden. 

8

Als je op een beeld of krant klikt, ga je automatisch naar de detailfiche of de krant. Je kan kiezen om alle gevonden beelden of kranten te bekijken door respectievelijk op ‘Beelden – 2465 gevonden’ (rood omcirkeld) te klikken.

9

tildee tutorial image

Klik op ‘Beelden – aantal gevonden’ (rood omcirkeld).

10

tildee tutorial image

Via de pijltjes (blauw omcirkeld) kan je bladeren doorheen de selectie. Verander de weergave van de beelden door op één van de symbolen bovenaan rechts te klikken (geel omcirkeld).

11

tildee tutorial image

Weergave beelden:

Grid : Je ziet kleine beelden. Als je met je muis over een beeld gaat, verschijnt de titel.

Galerij : Je ziet middelgrote beelden. Als je met je muis over een beeld gaat, verschijnt de titel.

Lijst: Je ziet middelgrote beelden onder elkaar. Als je met je muis over een beeld gaat, verschijnt de titel. Rechts staat meer informatie bij het beeld: beschrijving, periode en bewaarplaats.

Detail : Je ziet een fiche per beeld met bovenaan het beeld en eronder alle informatie. Links in beeld verschijnt ook het kader om reacties na te laten.

Test uit welke weergave voor jou het makkelijkst is!

12

tildee tutorial image

Een selectie maken in het zoekresultaat

Gebruik één van de filters links in de filterkolom (groen omcirkeld) om de selectie te verkleinen. Filteren kan op Gemeente, Deelgemeente, Wijk/Gehucht, Straatnaam, Periode, Trefwoord, Auteur, Uitgever, Drukker, Object, Kleur en Bewaarplaats. 

13

tildee tutorial image

Klik op de gewenste filter, een keuzemenu opent. Voorbeeld: filteren op deelgemeente. 

14

tildee tutorial image

De vier meest voorkomende deelgemeentes worden nu getoond. Klik op ‘Meer’ om een keuzemenu met alle keuzemogelijkheden te openen. Gebruik de pijltjes (rood omcirkeld) om alle mogelijkheden te bekijken. Door in bovenstaand voorbeeld op ‘Beselare’ te klikken (groen omcirkeld), verschijnt een nieuw zoekresultaat met enkel de beelden uit deelgemeente ‘Beselare’. Voeg zoveel filters toe als je zelf wilt. 

15

tildee tutorial image

Klik in het kader ‘gefilterd op’ op het rode kruisje naast de individuele filter (groen omcirkeld) om filters te verwijderen.

16

tildee tutorial image

Details bekijken op een foto

Per beeld kan je een fiche met een detailweergave bekijken. 

Je ziet het beeld met eronder uitgebreide informatie. Links staat het kader om een reactie na te laten. Ga met behulp van de getallen en pijltjes (groen omcirkeld) boven de foto naar het volgende beeld in de selectie. Onder de foto, boven de inhoudelijke informatie bij het beeld, vind je de Url (rood omcirkeld) van dit beeld. Dit is de unieke plek van deze foto op het internet. Via 'insluiten’ (rood omcirkeld) kan je het beeld gebruiken in een andere website. Klik op de foto om het beeld in detail te bekijken.  

17

tildee tutorial image

Met de knoppen onder het beeld kan je het beeld bewerken. Deze wijzigingen worden niet opgeslagen.

18

Mogelijke beeldbewerkingen: https://www.youtube.com/watch?v=d57A_rCapu0&feature=youtu.be

19

Wat kan je doen met de beelden?

Afdrukken: Maak een afdruk van de afbeelding en de bijhorende informatie.

Bewaar: Sla de afbeelding op je computer op. Het beeld is enkel in beperkte kwaliteit te downloaden. Wil je een beeld gebruiken, mail ons dan het fotonummer, dat je kan vinden bij de uitgebreide beschrijving van het beeld (bijvoorbeeld: HEU004506570) en waarom je het beeld wil gebruiken (familiealbum, publicatie, enz.).

Delen: Deel de afbeelding en de bijhorende informatie via een sociale netwerksite zoals Facebook, Twitter, Gmail,… Klik op het symbool en maak je keuze uit de beschikbare websites


20

Vragen? Problemen? Tips?

Neem contact op met de verantwoordelijke uit je regio. Contactgegevens vind je op http://www.westhoekverbeeldt.be/contact.

Kijk ook hier voor meer informatie: 

www.erfgoedcelco7.be

www.achthoek.net

www.kortemark.be

Rating
What do you think about this tutorial ?
Comments